Köttfärssås

Kött­färs­sås så som jag gör den, med en massa kryd­dor och gre­jer. Den tar lite tid, men är värd mödan. Kan bru­kas till spa­getti, lasagne och myc­ket annat.
Por­tio­ner: 4 om man äter den till spa­getti
Tid: 12 tim­mar
Pris: hygg­ligt billigt.


500 gr nöt­färs
1 pkt bacon (Äng­la­marks krav­märkta sma­kar bättre än de andra)
1 gul lök
1 morot, fin­hac­kad
2 bur­kar kros­sade toma­ter
1 liten burk tomat­puré
lite vat­ten
2 bul­jong­tär­ningar (en kött– och en gröns­kas­bul­jong t.ex.)
Salt
Pep­par
Taba­sco
25 klyf­tor vit­lök
2 tsk soc­ker
2 msk bal­sam­vi­nä­ger
lite röka­rom (Liquid Smoke e.d.; ame­ri­kanskt grill­till­be­hör)
1 krm aja-no-moto (Natri­umglu­ta­mat, finns i asi­a­tiska buti­ker. En del män­ni­skor är över­käns­liga så se upp. Använd all­tid väl­digt små mäng­der.)
Chi­li­fla­kes eller chili­pep­par eller cay­en­ne­pep­par eller lik­nande efter smak
12 msk olivolja

  1. Bryn hac­kad lök och kött­färs i oljan i en lämp­lig gryta (jag använ­der en gjut­järns­gryta, vik­tigt att den har lock) på hög värme.
  2. När kött­fär­sen brynt fär­digt (den bör­jar lukta gott) till­sät­ter man bacon sku­ret i smala strim­lor och den fin­hac­kade moro­ten. Fort­sätt bryna några minu­ter, nu på medelvärme.
  3. Till­sätt toma­terna, tomat­pu­ren, ca 2 dl vat­ten och bul­jong­tär­ning­arna. Låt koka en stund så bul­jongen löser sig innan du kryddar.
  4. Smaka av med kryd­dor i denna ord­ningen: salt, pep­par, vit­lök, taba­sco, bal­sam­vi­nä­ger och socker.
  5. Låt nu koka på låg värme under lock i ca en timme.
  6. Smaka av med mer kryd­dor om så behövs – den har säkert änd­rat smak under tiden. Till­sätt mera chili eller lik­nande om det behövs, till­sätt myc­ket för­sik­tigt med aja-no-moto (natri­umglu­ta­mat, finns i kina­bu­ti­ker) och ev rökarom.
  7. Kan lugnt få koka vidare tills spa­get­tin är färdigkokt.

Recep­tet tål att trixas med, man kan skippa taba­sco och chili och smaka av med ore­gano (myc­ket för­sik­tigt – det blir lätt otäckt) och tim­jan istäl­let. Eller så hivar man i en burk väl sköljda och kokta bönor och lite mer grön­sa­ker (majs, pap­rika) så har man en chili con carne. Minska lite på vat­ten och toma­ter (ta en burk istäl­let för två) så har man en fas­tare kött­färs­sås som är bra som fyll­ning i en köttfärspaj.

This entry was posted in Kött. Bookmark the permalink.

13 Responses to Köttfärssås

  1. Paddy says:

    Den här är helt sans­löst god. Rekom­men­de­ras verk­li­gen!

  2. Martin J says:

    Tes­tade denna för någon vecka sedan, super­gott! Per­fekt krydd­ning.

  3. Pierre N says:

    Fan­tas­tiskt god! Min sambo har job­bat som kock i 15 år och ald­rig ätit godare kött­färs­sås!!

  4. henke says:

    vad e detta för recept det ska va extra spas­mer för att få sprätt på sma­ken

  5. Agneta says:

    Ska testa detta recept imor­gon, låter jät­te­bra.
    Tack !

  6. Manou says:

    Bästa kött­färs­sås att jag nån­sin lagat och ätit. Otro­lig god. Rekom­men­de­ras stark!!!!
    Tack!!!

  7. Diana says:

    Jag kan inte ens laga mat men till och med
    jag kan få de här att smaka him­melskt. tack
    för ett under­bart recept :)

  8. rebecca says:

    Rus­kigt god kött­färs­sås — rekom­men­de­ras abso­lut!

  9. Nisse says:

    Godaste hit­ten­tills.
    Mvh // Nisse

  10. Patrik says:

    Detta recept ska tes­tas ikväll, åter­kom­mer med betyg ;)

  11. NAVID ! says:

    SKA SMAKA DEN HÄR IMORN DEN 4/3 LÅTAR HIMLA GOTT // NAVID / SNOOP DOG / ICE CUBE ( N.W.A. )

  12. janne says:

    ska göra kött­färs­sås strax så fun­de­rar på denna :D

  13. Johan says:

    Och tre år senare…Jag ska slänga ner denna i dagens lasagne, bäst för er att det blir gott.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>