Köttfärssås

Kött­färs­sås så som jag gör den, med en mas­sa kryd­dor och gre­jer. Den tar lite tid, men är värd mödan. Kan bru­kas till spa­get­ti, lasag­ne och myc­ket annat.
Por­tio­ner: 4 om man äter den till spa­get­ti
Tid: 12 tim­mar
Pris: hygg­ligt bil­ligt.


500 gr nöt­färs
1 pkt bacon (Äng­la­marks krav­märk­ta sma­kar bätt­re än de and­ra)
1 gul lök
1 morot, fin­hac­kad
2 bur­kar kros­sa­de toma­ter
1 liten burk tomat­puré
lite vat­ten
2 bul­jong­tär­ning­ar (en kött- och en gröns­kas­bul­jong t.ex.)
Salt
Pep­par
Taba­sco
25 klyf­tor vit­lök
2 tsk soc­ker
2 msk bal­sam­vi­nä­ger
lite röka­rom (Liquid Smo­ke e.d.; ame­ri­kanskt grill­till­be­hör)
1 krm aja-no-moto (Natri­umglu­ta­mat, finns i asi­a­tis­ka buti­ker. En del män­ni­skor är över­käns­li­ga så se upp. Använd all­tid väl­digt små mäng­der.)
Chi­li­fla­kes eller chili­pep­par eller cay­en­ne­pep­par eller lik­nan­de efter smak
12 msk oliv­ol­ja

  1. Bryn hac­kad lök och kött­färs i oljan i en lämp­lig gry­ta (jag använ­der en gjut­järns­gry­ta, vik­tigt att den har lock) på hög vär­me.
  2. När kött­fär­sen brynt fär­digt (den bör­jar luk­ta gott) till­sät­ter man bacon sku­ret i sma­la strim­lor och den fin­hac­ka­de moro­ten. Fort­sätt bry­na någ­ra minu­ter, nu på medel­vär­me.
  3. Till­sätt toma­ter­na, tomat­pu­ren, ca 2 dl vat­ten och bul­jong­tär­ning­ar­na. Låt koka en stund så bul­jong­en löser sig innan du kryd­dar.
  4. Sma­ka av med kryd­dor i den­na ord­ning­en: salt, pep­par, vit­lök, taba­sco, bal­sam­vi­nä­ger och soc­ker.
  5. Låt nu koka på låg vär­me under lock i ca en tim­me.
  6. Sma­ka av med mer kryd­dor om så behövs – den har säkert änd­rat smak under tiden. Till­sätt mera chi­li eller lik­nan­de om det behövs, till­sätt myc­ket för­sik­tigt med aja-no-moto (natri­umglu­ta­mat, finns i kina­bu­ti­ker) och ev röka­rom.
  7. Kan lugnt få koka vida­re tills spa­get­tin är fär­dig­kokt.

Recep­tet tål att trix­as med, man kan skip­pa taba­sco och chi­li och sma­ka av med ore­gano (myc­ket för­sik­tigt – det blir lätt otäckt) och tim­jan istäl­let. Eller så hivar man i en burk väl skölj­da och kok­ta bönor och lite mer grön­sa­ker (majs, pap­ri­ka) så har man en chi­li con car­ne. Mins­ka lite på vat­ten och toma­ter (ta en burk istäl­let för två) så har man en fas­ta­re kött­färs­sås som är bra som fyll­ning i en kött­färspaj.

This entry was posted in Kött. Bookmark the permalink.

13 Responses to Köttfärssås

  1. Johan says:

    Och tre år senare…Jag ska slänga ner den­na i dagens lasag­ne, bäst för er att det blir gott.

  2. janne says:

    ska göra kött­färs­sås strax så fun­de­rar på den­na 😀

  3. NAVID ! says:

    SKA SMAKA DEN HÄR IMORN DEN 4/3 LÅTAR HIMLA GOTT // NAVID / SNOOP DOG / ICE CUBE ( N.W.A. )

  4. Patrik says:

    Det­ta recept ska tes­tas ikväll, åter­kom­mer med betyg 😉

  5. Nisse says:

    Godas­te hit­ten­tills.
    Mvh // Nis­se

  6. rebecca says:

    Rus­kigt god kött­färs­sås — rekom­men­de­ras abso­lut!

  7. Diana says:

    Jag kan inte ens laga mat men till och med
    jag kan få de här att sma­ka him­melskt. tack
    för ett under­bart recept 🙂

  8. Manou says:

    Bäs­ta kött­färs­sås att jag nån­sin lagat och ätit. Otro­lig god. Rekom­men­de­ras stark!!!!
    Tack!!!

  9. Agneta says:

    Ska tes­ta det­ta recept imor­gon, låter jät­te­bra.
    Tack !

  10. henke says:

    vad e det­ta för recept det ska va extra spas­mer för att få sprätt på sma­ken

  11. Pierre N says:

    Fan­tas­tiskt god! Min sam­bo har job­bat som kock i 15 år och ald­rig ätit goda­re kött­färs­sås!!

  12. Martin J says:

    Tes­ta­de den­na för någon vec­ka sedan, super­gott! Per­fekt krydd­ning.

  13. Paddy says:

    Den här är helt sans­löst god. Rekom­men­de­ras verk­li­gen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *