Köttfärssås

Köttfärssås så som jag gör den, med en massa kryddor och grejer. Den tar lite tid, men är värd mödan. Kan brukas till spagetti, lasagne och mycket annat.
Portioner: 4 om man äter den till spagetti
Tid: 1-2 timmar
Pris: hyggligt billigt.


500 gr nötfärs
1 pkt bacon (Änglamarks kravmärkta smakar bättre än de andra)
1 gul lök
1 morot, finhackad
2 burkar krossade tomater
1 liten burk tomatpuré
lite vatten
2 buljongtärningar (en kött- och en grönskasbuljong t.ex.)
Salt
Peppar
Tabasco
2-5 klyftor vitlök
2 tsk socker
2 msk balsamvinäger
lite rökarom (Liquid Smoke e.d.; amerikanskt grilltillbehör)
1 krm aja-no-moto (Natriumglutamat, finns i asiatiska butiker. En del människor är överkänsliga så se upp. Använd alltid väldigt små mängder.)
Chiliflakes eller chilipeppar eller cayennepeppar eller liknande efter smak
1-2 msk olivolja

  1. Bryn hackad lök och köttfärs i oljan i en lämplig gryta (jag använder en gjutjärnsgryta, viktigt att den har lock) på hög värme.
  2. När köttfärsen brynt färdigt (den börjar lukta gott) tillsätter man bacon skuret i smala strimlor och den finhackade moroten. Fortsätt bryna några minuter, nu på medelvärme.
  3. Tillsätt tomaterna, tomatpuren, ca 2 dl vatten och buljongtärningarna. Låt koka en stund så buljongen löser sig innan du kryddar.
  4. Smaka av med kryddor i denna ordningen: salt, peppar, vitlök, tabasco, balsamvinäger och socker.
  5. Låt nu koka på låg värme under lock i ca en timme.
  6. Smaka av med mer kryddor om så behövs – den har säkert ändrat smak under tiden. Tillsätt mera chili eller liknande om det behövs, tillsätt mycket försiktigt med aja-no-moto (natriumglutamat, finns i kinabutiker) och ev rökarom.
  7. Kan lugnt få koka vidare tills spagettin är färdigkokt.

Receptet tål att trixas med, man kan skippa tabasco och chili och smaka av med oregano (mycket försiktigt – det blir lätt otäckt) och timjan istället. Eller så hivar man i en burk väl sköljda och kokta bönor och lite mer grönsaker (majs, paprika) så har man en chili con carne. Minska lite på vatten och tomater (ta en burk istället för två) så har man en fastare köttfärssås som är bra som fyllning i en köttfärspaj.

This entry was posted in Kött. Bookmark the permalink.

13 Responses to Köttfärssås

  1. Johan says:

    Och tre år senare…Jag ska slänga ner denna i dagens lasagne, bäst för er att det blir gott.

  2. janne says:

    ska göra köttfärssås strax så funderar på denna 😀

  3. NAVID ! says:

    SKA SMAKA DEN HÄR IMORN DEN 4/3 LÅTAR SÅ HIMLA GOTT // NAVID / SNOOP DOG / ICE CUBE ( N.W.A. )

  4. Patrik says:

    Detta recept ska testas ikväll, återkommer med betyg 😉

  5. Nisse says:

    Godaste hittentills.
    Mvh // Nisse

  6. rebecca says:

    Ruskigt god köttfärssås – rekommenderas absolut!

  7. Diana says:

    Jag kan inte ens laga mat men till och med
    jag kan få de här att smaka himmelskt. tack
    för ett underbart recept 🙂

  8. Manou says:

    Bästa köttfärssås att jag nånsin lagat och ätit. Otrolig god. Rekommenderas stark!!!!
    Tack!!!

  9. Agneta says:

    Ska testa detta recept imorgon, låter jättebra.
    Tack !

  10. henke says:

    vad e detta för recept det ska va extra spasmer för att få sprätt på smaken

  11. Pierre N says:

    Fantastiskt god! Min sambo har jobbat som kock i 15 år och aldrig ätit godare köttfärssås!!

  12. Martin J says:

    Testade denna för någon vecka sedan, supergott! Perfekt kryddning.

  13. Paddy says:

    Den här är helt sanslöst god. Rekommenderas verkligen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *