Kategorier
Indiskt

Rogan Josh (avancerad variant)

Lite mer avan­ce­rad än den enk­la vari­an­ten.

Tid: 1½‑2 tim­mar.
Por­tio­ner: 6

2 msk ghee
1 kg biff- eller lammkött, sku­ren i 2½ cm sto­ra bitar
1 gul lök
3 vit­löks­klyf­tor
2½ cm färsk ing­e­fä­ra, riven
4 färs­ta röda chi­li­fruk­ter, hac­ka­de
4 grö­na kar­de­mum­ma­kaps­lar
4 krydd­nej­li­kor
2 tsk kori­an­der­frön
2 tsk kum­min­frön
1 tsk chili­pep­par
1 tsk salt
1 lager­blad
1½ dl mat­lag­ningsyog­hurt
2½ cm kanel­stång
1½ dl hett vat­ten
1 krm garam masa­la
Pep­par efter smak

  1. Het­ta upp gheen i en stor ugns­sä­ker gry­ta och bryn köt­tet i omgång­ar. Sätt undan i en skål.
  2. Häll löken i gheen och rör runt över hög vär­me 34 minu­ter.
  3. Mal ihop vit­lök, ing­e­fä­ra, chi­li­fruk­ter, kar­de­mum­ma, krydd­nej­li­ka, kori­an­der, kum­min, chili­pep­par och salt i en mor­tel.
  4. Häll i krydd­pas­tan och lager­bla­det i gry­tan och rör tills det dof­tar.
  5. Häll i köt­tet i gry­tan till­sam­mans med even­tu­ell saft från skå­len och låt sju­da 23 minu­ter.
  6. Rör ner yog­hur­ten i gry­tan lite i taget så att det inte slu­tar sju­da.
  7. Blan­da i kanel­stång och hett vat­ten, och pep­par efter smak.
  8. Lägg på ett lock och sätt in i för­värmd ugn (180°) i 1¼ tim­mar, tills köt­tet är mört och såsen har redu­ce­rats lite. Rör runt då och då.
  9. Släng bort kanel­stång­en och rör i Garam Masa­la. Ta bort över­flö­dig olja från ytan innan du ser­ve­rar.

Ser­ve­ra till­sam­mans med ris och ett gott indiskt bröd, t.ex. Naan.

Ett svar på ”Rogan Josh (avancerad variant)”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *