Kategorier
Fisk Soppa

Svenskfransk fisksoppa

En myc­ket god fisk­sop­pa, rekom­men­de­ras å det var­mas­te.

Por­tio­ner: 4

600 gr fisk­fi­lé av torsk/kolja/motsvarande (jag bru­kar nöja mig med ett fisk­block à 400 gr)
2 hac­ka­de gula lökar
3 hac­ka­de vit­löks­klyf­tor
2 msk oliv­ol­ja
1 fänkål i strim­lor
1 morot i tun­na sta­var
5 råa pota­ti­sar i små kuber
1,2 liter vat­ten
3 fisk­bul­jong­tär­ning­ar
1 tsk tim­jan
1 burk hela toma­ter
salt + pep­par
1 kuvert saff­ran
2 dl torrt vitt vin
200400 gr räkor
saft av 1 apel­sin
(ev färsk tim­jan som pynt)

Sop­pan görs i två steg, det förs­ta kan göras dagen innan om man vill.

Skär upp alla grön­sa­ker, fräs lök och vit­lök i oliv­ol­jan i någ­ra minu­ter, till­sätt sedan fänkål, morot och pota­tis. Låt allt frä­sa ännu någon minut, och till­sätt sedan vatt­net och fisk­bul­jong­tär­ning­ar­na och tim­jan. Klipp toma­ter­na i bitar med en sax direkt ner i bur­ken (hela toma­ter på burk är av myc­ket bätt­re kva­li­tet än kros­sa­de – där­av den­na omväg), och häll i dem. Sal­ta o pepp­ra för­sik­tigt, låt koka i 15 minu­ter. Häll sedan i saff­ran och vin och låt koka i 15 minu­ter till.

HÄR långt kan man för­be­re­da.

Steg två: (Om sop­pan gjorts fär­dig i för­väg värm den och) lägg i fisk i bitar och sjud den i den kok­he­ta sop­pan i 56 minu­ter. Lägg sedan i räkor­na, sma­ka av med pres­sad apel­sin (jag tar van­lig saf­ten av två apel­si­ner (i orgi­nalre­cep­tet ska det vara saft av en halv) och ev mer salt, pep­par och/eller tim­jan… Pyn­ta med färsk tim­jan (eller basi­li­ka) om man så vill, ser­ve­ra med gott bröd.

Recept ur Anna Ber­gen­ström Kär­lek, oli­ver och tim­jan

3 svar på ”Svenskfransk fisksoppa”

Bra tips där med apel­sinsaf­ten! Jag bru­kar ha i 2 msk tomat­puré för lite mer drag. För att göra den mer fest­lig kan man top­pa med 0,5 kg kok­ta blå­muss­lor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *