Blomkålssoppa

Snabbt och enkelt, samt bil­ligt. Ju bätt­re sma­kan­de bul­jong, desto bätt­re sop­pa. Häl­so­kost­af­fä­rer säl­jer en väl­digt god krav­märkt grön­saks­bul­jong som jag använ­der – den är bäst. (Vet fak­tiskt inte vad den heter exakt – den säljs som ett gult bul­jong­pul­ver i genom­skin­lig plast­på­se med eti­kett – jag häl­ler över i en glas­burk så jag kan inte kol­la nam­net.)

C:a 4 por­tio­ner

1 litet blom­kåls­hu­vud
8 dl vat­ten
23 msk bul­jong­pul­ver (eller två tär­ning­ar om du använ­der van­lig bul­jong)
2 dl mel­lan­mjölk
Svart­pep­par
Lite riven par­me­sa­nost (rik­tig par­me­san – inte det där snuspulv­ret som säljs i påse)
Ev. lite kna­per­stekt bacon

Ansa blom­kåls­hu­vu­det och skär bort stoc­ken (den hår­da biten i mit­ten). Dela i buket­ter och lägg i en gry­ta, häll på vat­ten och lägg i bul­jong och lite nymald svart­pep­par. Låt koka tills blom­kå­len är mjuk – det tar 510 minu­ter.

Mixa sop­pan slät, det gör man enklast med en mix­erstav (men det går med en visp om man vill), till­sätt mjöl­ken och osten och värm på lite. Vid ser­ve­ring­en kan man läg­ga lite bacon (och gär­na lite per­sil­ja – ute­läm­na baco­net om du vill ha en vege­ta­risk rätt) i tall­ri­ken. Ser­ve­ra med bröd.

This entry was posted in Billigt, Soppa, Vegetariskt. Bookmark the permalink.

6 Responses to Blomkålssoppa

 1. K.L says:

  usch!!!! hur kan ni gil­la den här äck­li­ga, och desutom värs­ta bud­get­sop­pan?! nää, jag tar min sop­pa spe­ta­sad med chan­pagne…

 2. emma says:

  redit god… men dock slant jag med pep­par­kvar­nen… WOWOOOOHOOO HOT

 3. David says:

  Bul­jong­pulv­ret skul­le kun­na vara någon form av all­kryd­da. ”Vege­ta” heter ett mär­ke. Finns i många mel­la­nöstern­bu­ti­ker, och fun­ge­rar fan­tas­tiskt bra istäl­let för tär­ning i sop­por och gry­tor.
  mvh David

 4. Rebecka says:

  Myc­ket gott!
  Använd gär­na lite extra blom­kål, använd tex sto­ra blom­kåls­hu­vu­den för extra smak och fyl­lig­het. Jag drog ock­så ner något på mjöl­ken för rik­tigt fin smak av grön­sa­ker.
  Rebec­ka

 5. Johan Nilsson says:

  Rik­tigt gott! Ät gär­na med blek­sel­le­ri och basi­li­ka!

 6. manne says:

  top­pengod!! rekom­men­de­ras varmt! ha dock inte i för myc­ket pep­par som jag hade. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *