Bönsoppa

Man behö­ver inte ha i allt i lis­tan, men det blir väl­digt gott såhär. Det är en stor sats – räc­ker nog för 10 per­so­ner (du behö­ver allt­så en stor gry­ta), men det är bil­li­ga ingre­di­en­ser. Bra lunch­mat att fry­sa in por­tions­vis.

ca 10 por­tio­ner, ca 1 tim­me, bil­lig.

2 moröt­ter
4 pota­ti­sar
1 liten fänkål
1 liten zuchi­ni
½ pur­jo­lök
2 bur­kar kros­sa­de toma­ter
1 dl tomat­pu­re
ca 2 liter vat­ten
3 bul­jong­tär­ning­ar (grön­saks- eller höns­bul­jong)
1 burk bor­lot­ti­bö­nor (eller annan sort som man gil­lar)
34 vit­löks­klyf­tor
salt
svart­pep­par
tim­jan
oliv­ol­ja

Ska­la och skär moröt­ter och pota­tis i små snyg­ga bitar, skär fänkå­len i tun­na ski­vor och zuchi­nin i tär­ning­ar, fräs allt det­ta i oliv­ol­ja (ett par matske­dar räc­ker). Häll på toma­ter, vat­ten, tomat­pu­re och bul­jong­tär­ning­ar – och låt det hela koka upp, smak­la av med salt och pep­par och pres­sa i vit­lö­ken. Blan­da ock­så i de avskölj­da bönor­na. Låt allt ihop koka i ca 15 minu­ter och ser­ve­ra med lammfri­ka­del­ler i sop­pan.

Utan fri­ka­del­ler och med rätt bul­jong så är sop­pan vegan. Om man fry­ser in den por­tions­vis med fri­ka­del­ler i så har man en nästin­till kom­plett lunchrätt – bara att adde­ra bröd och frukt.

This entry was posted in Billigt, Soppa, Vegetariskt. Bookmark the permalink.

One Response to Bönsoppa

  1. Paddy says:

    Hmm… Om jag inte räk­nar fel så blir det 15 points för hela sat­sen med bönsop­pa, och 25 för sat­sen med lammfri­ka­del­ler, och om man delar allt i 10 por­tio­ner så blir det 4 points per por­tion (om man använ­der 3 msk olja i sop­pan). Det­ta skall jag nog tes­ta till lunch någon gång…
    För mig som skall äta 34 points per dag så får jag äta en him­la mas­sa mel­lan­mål och en ofant­ligt stor mid­dag sena­re på kväl­len om jag väl­jer det här till lunch. Men det skall nog gå bra ändå 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *