Morotssoppa med kyckling, ingefära och chili

4 por­tio­ner, ca 30 min

Recep­tet är skam­löst base­rat på en fär­dig­la­gad, god men dyr sop­pa som finns att köpa i en del livs­me­del­bu­ti­ker. Det är idel bil­li­ga ingre­di­en­ser så det blir en bil­lig mid­dag om man lagar den själv. Cey­lon­ka­nel är en annan kanel än den vi van­li­gen köper i mat­bu­ti­ken, den har en smak som pas­sar utmärkt i mat. Det fun­kar fint med van­lig kanel ock­så.

45 moröt­ter
3 cha­lot­ten­lö­kar
2 pota­ti­sar (av en mjö­lig sort)
2 msk oliv­ol­ja
1 liter vat­ten
2 höns­bul­jong­tär­ning­ar
1 msk tomat­puré
23 cm ing­e­fä­ra
1/3 röd chi­li­frukt
1 vit­löks­klyf­ta
23 msk nypres­sad citronsaft
12 krm kanel (helst cey­lon­ka­nel)
250 gr kyck­ling­fi­lé
3 dl frys­ta majs­korn
salt
svart­pep­par

Ska­la moröt­ter­na, lägg undan en av dem till sena­re och skär res­ten i små bitar. Fin­hac­ka cha­lot­ten­lö­ken (rik­ti­ga små cha­lot­ten­lö­kar – inte de där and­ra under­lig­he­ter­na som säljs som banan-cha­lot­ten­lök), ska­la och skär pota­ti­sen i små bitar. Fräs allt­sam­mans i oliv­ol­jan lite för­sik­tigt i två-tre minu­ter, häll sedan på vatt­net, bul­jong­tär­ning­ar­na och tomat­purén. Låt koka upp och koka i 15 minu­ter.

Mixa sedan sop­pan – enklast med en mix­erstav direkt i gry­tan, men det går med en van­lig visp om man är lite tål­mo­dig – och kryd­da den för­sik­tigt med salt, pep­par, ska­lad riven färsk ing­e­fä­ra, ska­lad riven färsk vit­lök, citronsaft och kanel. Sma­ka av mel­lan var­je kryd­da du till­sät­ter så är du säker på att det blir gott – enklast om du till­sät­ter dem i ord­ning­en de nämns ovan. Ing­en av dem ska domi­ne­ra, det ska sma­ka kryd­dad morots­sop­pa och inte syr­lig krydd­på­se. Skär kyck­ling­fi­lén i lagom sto­ra bitar och lägg i den. Skär ock­så den kvar­va­ran­de moro­ten i snyg­ga stic­kor och lägg i des­sa. Låt koka upp och koka någ­ra minu­ter (så att kyck­ling­en är genom­kokt), till­sätt maj­sen och låt den bli varm. (Ju mer man kokar majs, desto hår­da­re blir den. Där­för ska den i till sist.)

Ser­ve­ra med bröd till.

This entry was posted in Billigt, Fågel, Soppa. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *