Snabb kvällsmat när man inte har ork att göra något som tar tid. Inte påtagligt asiatiskt, men inspirerat därifrån.
Middag på sex minuter om du är lite fingerfärdig, 10 om du inte är det.
1 person, 6 min
Nudlar av en god sort (inte risnudlar bara)
1 st biff (ryggbiff brukar finnas kravmärkt i min butik)
2 msk soja (gärna japansk)
1 lime
2 salladslökar (spring onion, ibland slarvigt översatt till vårlök)
olja, salt och peppar till biffen
- Koka upp en liter vatten med lite salt i. Värm en stekpanna med lite olja i.
- När vattnet kokar lägger du i nudlarna och tar grytan av spisen – låt stå.
- Lägg biffen i pannan, stek 2 min, vänd (salta och peppra) och stek ytterligare 2 min (tiderna är ungefärliga, det beror på hur tjock biffen är och hur stekt du vill ha den). Salta och peppra även den andra sidan av biffen.
- Medan den steker skär du salladslöken halvtunna bitar.
- När biffen börjar bli klar slår du nudlarna i ett durkslag och låter vattnet rinna av, lägg upp biffen på en skärbräda, tillbaka med nudlarna i grytan och på med soja och limejuice (pressa den rätt ur limen).
- Lägg upp nudlarna på en varm, djup tallrik. Lägg salladslök ovanpå.
- Skär biffen i trevliga remsor och lägg dem överst. Ät på en gång.
(Man kan variera något lite med chili i soja/limejuicen.)