Ratatouille lagar man vanligen i slutet på sommaren när alla grönsaker är billiga och man vill fylla frysen. Men nu var det zucchini, aubergine och paprika i boxen med ekogrönsaker från årstiderna denna veckan så det blev en röra för att ta tillvara dem. Vän av ordning noterar att det inte brukar finnas morötter i en rataouille, men jag tycker de ger en trevlig avvikande konsistens (de blir ju inte lika mjuka som resten av grönsakerna på den korta koktiden).
Ca 6 portioner, ca 40 min
2 gula lökar
1 aubergine
½ zucchini
1 paprika (eller fler)
2 morötter
2 burkar krossade tomater (eller ca 12 färska, skållade och skalade)
minst 4 klyftor vitlök
olivolja
lagerblad
timjan
oregano
salt, socker, peppar
citron
Häll en rejäl dos olja (¾ dl kanske) i en rymlig gryta, skala och hacka löken ganska grovt. Fräs löken försiktigt i oljan, skär aubergine, zucchini, paprika och morot i inte allt för små bitar och lägg ner dem med allt efter hand. Skala och skiva vitlöksklyftorna och lägg i dem. Låt allt fräsa ett par, tre minuter och häll sedan på tomaterna. Låt koka försiktigt under lock i c:a 10 minuter, sedan är det dags att krydda. Smaka först av med salt, det behövs ganska mycket för att det ska bli gott. Sedan socker i mindre mängd (c:a en tesked) och nymald svartpeppar. Tillsätt en rejäl dos timjan och lite oregano (det går bra med torkade kryddor) samt 2–3 lagerblad. Låt koka ytterligare ett slag – om röran är blöt/vattnig (vanligt om man använt färska tomater) så koka utan lock så det reduceras ordentligt, det ska vara en ganska fast röra som inte rinner iväg. Smaka sedan av igen och tillsätt saften av ½‑1 citron.
Ratatouille kan serveras till fisk, kött eller kyckling, eller vara en lätt rätt i sig själv – då med ett gott bröd och gärna en bit fetaost. Frys in allt som blir över i portionsförpackningar så har du en enkel metod att göra vardagsmaten roligare framöver.
Ett svar på ”Ratatouille”
Super, jag serverade denna till ungsbakad sej toppade med anjovis. Till det, färskriven pepparot.
Viktigt med tuggmotstånd så jag håller med dig i att morötter inte alls är fel.
/Magnus