Kategorier
Vegetariskt

Ratatouille

Rata­touil­le lagar man van­li­gen i slu­tet på som­ma­ren när alla grön­sa­ker är bil­li­ga och man vill fyl­la fry­sen. Men nu var det zuc­chi­ni, auber­gi­ne och pap­ri­ka i box­en med ekogrön­sa­ker från års­ti­der­na den­na vec­kan så det blev en röra för att ta till­va­ra dem. Vän av ord­ning note­rar att det inte bru­kar fin­nas moröt­ter i en rata­ouil­le, men jag tyc­ker de ger en trev­lig avvi­kan­de kon­si­stens (de blir ju inte lika mju­ka som res­ten av grön­sa­ker­na på den kor­ta kok­ti­den).


Ca 6 por­tio­ner, ca 40 min
2 gula lökar
1 auber­gi­ne
½ zuc­chi­ni
1 pap­ri­ka (eller fler)
2 moröt­ter
2 bur­kar kros­sa­de toma­ter (eller ca 12 färs­ka, skål­la­de och ska­la­de)
minst 4 klyf­tor vit­lök
oliv­ol­ja
lager­blad
tim­jan
ore­gano
salt, soc­ker, pep­par
citron
Häll en rejäl dos olja (¾ dl kanske) i en rym­lig gry­ta, ska­la och hac­ka löken gans­ka grovt. Fräs löken för­sik­tigt i oljan, skär auber­gi­ne, zuc­chi­ni, pap­ri­ka och morot i inte allt för små bitar och lägg ner dem med allt efter hand. Ska­la och ski­va vit­löks­klyf­tor­na och lägg i dem. Låt allt frä­sa ett par, tre minu­ter och häll sedan på toma­ter­na. Låt koka för­sik­tigt under lock i c:a 10 minu­ter, sedan är det dags att kryd­da. Sma­ka först av med salt, det behövs gans­ka myc­ket för att det ska bli gott. Sedan soc­ker i mind­re mängd (c:a en tesked) och nymald svart­pep­par. Till­sätt en rejäl dos tim­jan och lite ore­gano (det går bra med tor­ka­de kryd­dor) samt 23 lager­blad. Låt koka ytter­li­ga­re ett slag – om röran är blöt/vattnig (van­ligt om man använt färs­ka toma­ter) så koka utan lock så det redu­ce­ras ordent­ligt, det ska vara en gans­ka fast röra som inte rin­ner iväg. Sma­ka sedan av igen och till­sätt saf­ten av ½‑1 citron.
Rata­touil­le kan ser­ve­ras till fisk, kött eller kyck­ling, eller vara en lätt rätt i sig själv – då med ett gott bröd och gär­na en bit feta­ost. Frys in allt som blir över i por­tions­för­pack­ning­ar så har du en enkel metod att göra var­dags­ma­ten roli­ga­re fram­ö­ver.

Ett svar på ”Ratatouille”

Super, jag ser­ve­ra­de den­na till ungs­ba­kad sej top­pa­de med anjo­vis. Till det, fär­skri­ven pep­pa­rot.
Vik­tigt med tugg­mot­stånd så jag hål­ler med dig i att moröt­ter inte alls är fel.
/Magnus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *