Inte på något vis nyttigt, inte påtagligt raffinerat – men enkelt, billigt och mycket sött. En paj räcker till många, 8–10 personer skulle jag gissa (i en 28 cm pajform). Pajen går utmärkt att göra i förväg, den kan stå i kylen i ett dygn utan att bli sämre för den sakens skull.
1 burk sötad kondenserad mjölk
200 gr digestivekex
75 gr smör
1 tsk kanel
2 bananer
3 dl vispgrädde
Lite mörk choklad
Först gör man kolasås – den måste göras i god tid, men är väldigt enkel. Ställ den oöppnade burken med sötad kondenserad mjölk i en gryta och täck den med vatten, låt det hela koka upp, sänk värmen och sjud burken i 3 timmar. Se till att den är täckt med vatten hela tiden. (Det är ingen risk att burken exploderar – vattnet håller nere temperaturen!) Låt svalna i burken innan du öppnar – det tar några timmar.
Sen gör man ett pajskal, krossa kexen (enklast: lägg dem i en plastpåse, knyt ihop den och krossa med en brödkavel) lägg dem i en skål med smöret och kanelen och kör 20 sekunder i micron (full effekt) – eller smält smöret i en gryta. Rör ihop till en smulig pajdeg, häll ut den i en pajform och jämna till den tunnt och snyggt i formen. Baka i ugn 225° i ca 10 minuter. Låt sedan pajskalet svalna.
Bred ut kolasåsen i pajskalet, täck med de skivade bananerna. Täck dem med flisad choklad, och sedan med den vispade grädden. Dekorera med lite mer flisad choklad. Låt gärna pajen stå kallt en stund innan du serverar (med kaffe eller te till).
4 svar på ”Banoffee Pie”
mmm
I kategorin vädelöst vetande: ”Kolasåsen” heter Dulce de Leche och är populär i Spanien och Sydamerika (där man kan köpa den färdig i burk och där den dyker upp i alla möjliga sorters bakverk och annat). Den är också väldigt god till pannkakor, glass, bara banan, fruktsallad, i tårtor osv. Det går bra att koka, (vispa upp lite), och förvara i burk i kylskåpet men var noga med att aldrig doppa en sked/gaffel som varit i kontakt med något annat i burken då, för den innehåller inte konserveringsmedel och möglar lätt.
Mums!
Njae, man behöver inte baka pajbotten i ugnen, men den sätter sig och får en annan smak som jag föredrar. Mer smör är säkert bra, hur man än vrider och vänder på denna paj så blir den ändå inte hälsokost (fast just smör är inte nåt man ska vara rädd för, det är det myckna sockret som är det verkliga problemet).
Ska man verkligen ha pajbottnen i ugnen?? Jag har gjort den här paj/tårtan flera gånger men jag har aldrig haft den i ugnen, dessutom har jag haft lite mer smör. Men det är klart den kan ju säkert göras på många sätt. =) God är den i varje fall hur som helst.